De salarisstrook, waar moet er in 2021 extra op gelet worden?
De nettolonen van werknemers vallen dit jaar gemiddeld hoger uit door de nieuwe belastingtarieven en heffingskortingen. De loonstrook bestaat uit veel cijfers, percentages en verschillende afkortingen waardoor het geen eenvoudig document is om te lezen. Uit onderzoek van hr- en payrollplatform Nmbrs uit 2018 blijkt dat 35 procent van de Nederlanders moeite heeft met het controleren van zijn of haar loonstrook. Meer dan 40 procent vraagt hierbij de hulp van de werkgever.
Maar wat is de reden dat de loonstrook voor werknemers zo complex kan zijn? Volgens Remy Munten, eigenaar van financieel adviesbureau Het Salariskantoor, komt dit doordat salarisstroken in principe niet zijn gemaakt voor medewerkers. De salarisstrook is bedoeld voor de salarisadministrateur zodat er achterhaald kan worden of alle bedragen juist zijn.
Toch is het natuurlijk vervelend als werknemers de eigen salarisstroken niet volledig begrijpen. Hieronder wat tips om werknemers op te attenderen wat betreft de salarisstrook:
- Vanaf januari 2021 gaat het gemiddelde nettoloon omhoog. Werknemers kunnen hierdoor een nettoloon verwachten van zo’n dertig tot veertig euro meer dan in het jaar 2021. Werknemers profiteren van lagere belastingen en hogere heffingskortingen, vertelt Munten.
- Naast het salaris moeten er volgens de wet ook andere bedragen worden vermeld op de salarisstrook. Joke van der Velpen, kennismanager wet- en regelgeving splitst dit in de volgende delen: de bedragen die zijn ingehouden, wat er voor jou is opgebouwd, het aantal uren dat je werkt en het soort contract dat je hebt. Op het moment dat je arbeidsomstandigheden wijzigen, is het verstandig om deze vaste waarden nog even te controleren, adviseert van der Velpen. "Als bijvoorbeeld je contract is omgezet of je bent minder uren gaan werken dan wil je zeker weten dat je loon nog klopt."
- Op de loonstrook in het jaar 2021 zal er naar alle waarschijnlijkheid ook wijzigingen zijn wat betreft de reiskostenvergoeding. Volgens Munten is het vooral verstandig de loonstrook van februari goed te bekijken wat betreft de reiskosten. "De Belastingdienst heeft aangekondigd dat deze vergoeding niet meer onbelast doorbetaald mag worden als medewerkers nog steeds thuis werken." Hierdoor zal er bij de medewerkers geen standaard bedrag bij het loon zitten als reiskostenvergoeding. "De meeste werkgevers zullen door de nieuwe regeling reiskosten vanaf 1 februari gaan vergoeden op basis van declaraties of nacalculatie."
Datum: 22-01-2021