Gaat de 30-urige werkweek er komen?
Als het aan de vakbond CNV ligt, gaat de 30-urige werkweek er komen. “Dit geeft meer ruimte. Tijd om aandacht te besteden aan alles wat je belangrijk vindt” aldus de CNV. Daarnaast zou het zo zijn dat 1 op de 5 mensen met burn-outklachten kampt, minder werken zou hier de oplossing voor zijn, zeker na het corona jaar.
CNV heeft opnieuw gepleit voor een kortere werkweek, waar de vakbond dit al sinds eind 2019 doet. Eerder dit jaar in mei is er een onderzoek gedaan naar burn-outklachten. Uit dit onderzoek bleek dat deze klachten van 11% naar 21% zijn gestegen. Een kortere werkweek zou niet alleen voor de helft aan minder burn-outs zorgen, ook verwacht twee derde minder ziekteverzuim.
Hoe zit dat met salaris?
Alhoewel veel werkgevers aangeven dat een kortere werkweek ook voor minder salaris zorgt, ziet de CNV dit anders. “Je bent minder vermoeid en gestrest, omdat werk en privé beter in balans is. Dit zorgt voor een verhoogde productiviteit, verlaagt het ziekteverzuim en het aantal burn-outs. Hoge maatschappelijke opbrengsten dus. En als de kosten voor het ziekteverzuim dalen, ontstaat er loonruimte voor de werkgever. Zo behoud je hetzelfde salaris. Win-win, zo noemen we dat.”
Toch is dit niet helemaal haalbaar. Dit komt omdat CNV er dan ook van uit gaat dat mensen die minder dan 30 uur per week werken, dan ook 30 uur per week gaan werken.
Geslaagde proeven
Toch zijn er wel al landen waar een kortere werkweek succesvol is. In IJsland zijn er bijvoorbeeld al veel bedrijven overgestapt op een kortere werkweek na het succesvol afronden van een experiment hiermee. In het experiment gingen IJslanders 35 uur werken in plaats van 40 uur, voor hetzelfde geld. 86 procent van de werkenden in IJsland is inmiddels overgestapt.
Daarnaast wordt het in Finland en Spanje zeer serieus genomen en meegenomen als overweging in de politieke debatten. Zelfs Nederlandse bedrijven experimenteerden ermee en verzekeraar Achmea is al overgestapt op een 34-urige werkweek.
Kortere werkweken voor flexwerkers
Of er dan ook korte werkweken komen voor flexwerkers valt over te discussiëren. CNV geeft aan dat er nog veel kansen liggen bij het efficiënter inrichten van processen, waardoor er ook in de logistieke branche minder gewerkt hoeft te worden. Jelle denkt graag mee over dit soort processen en de juiste inzet van personeel. Iedere dag breiden we ons aanbod uit met nieuwe vacatures. We werken samen met toonaangevende bedrijven die er eenzelfde visie als wij op nahouden: werk moet vooral leuk zijn.
Datum: 7 september 2021