Geen verhoging in de reiskostenvergoeding
De benzineprijzen bereiken een recordhoogte waardoor veel werknemers zich afvragen of de wettelijk vastgestelde reiskostenvergoeding ook wordt verhoogd. Toch heeft het demissionair kabinet besloten dat, ondanks de brandstofprijzen stijging, de reiskostenvergoeding blijven staan op €0,19 cent per kilometer.
Werkgevers mogen nog wel een hogere kilometerprijs vergoeden voor hun werknemers alleen niet onbelast. Hierdoor kiezen de meeste werkgevers hier niet voor meldt werkgeversorganisatie AWVN. Werknemers die met het openbaar vervoer reizen mogen de gehele kosten hiervoor declareren.
Werkkostenregeling
Werkgevers mogen wel hun vrije ruimte gebruiken om hun werknemers een hogere vergoeding te geven. Dit betekent dat onder de werkkostenregeling werkgevers een deel van hun loonsom mogen inzetten voor verschillende onbelaste vergoedingen. Deze werkkosten worden vaak gebruikt voor zaken als een personeelsfeest of een kerstpakket.
Compensatie zit er niet in
Volgens het ministerie van Financiën staat er voor nu geen wetswijziging op de planning voor de reiskostenvergoeding. Ondanks de stijgende brandstofprijzen zit een compensatie er niet in, omdat de kosten voor fietsen of wandelen niet zijn toegenomen. Dit betekent dat werknemers meer gebruik zouden kunnen maken van het ov om niet meer kosten kwijt te zijn voor de rit naar werk.
Jelle zit gevestigd in het centrum van Rotterdam. Wij zijn met de auto goed bereikbaar, alleen hebben wij een gebrek aan parkeerplekken. Hierdoor raden wij onze medewerkers aan zoveel mogelijk met het ov en de fiets te komen. Dit is beter voor het milieu en helpt ons de parkeerplekken eerlijk te verdelen. Medewerkers die alsnog met de auto komen moeten vooraf een plekje reserveren. Uiteraard kan iedereen zijn reiskosten vergoeden zoals wettelijk is bepaald.
Datum: 11-11-2021