het nieuwe normaal
Sollicitatiegesprekken worden in deze periode veel vaker online gevoerd. We kunnen het bijna ‘’het nieuwe normaal’’ noemen. Omdat het voeren van een video sollicitatiegesprek anders dan normaal is, kan het spanning met zich mee brengen. Wat als er huisdieren door je beeld lopen? Of wat als we de andere persoon niet begrijpen? Ook voor ons is dit even wennen. In deze blog lees je hoe Jelle omgaat met ‘’het nieuwe normaal’’.
voorafgaand aan het video gesprek
Voordat er een video sollicitatiegesprek plaatsvindt, zal zich eerst een telefonisch gesprek voordoen. Tijdens dit gesprek wordt de vacature besproken waarop gesolliciteerd is en vanuit beide kanten bepaald of hier een match uit kan ontstaan. Zijn beide partijen nog steeds enthousiast? Dan wordt het video sollicitatiegesprek ingepland!
de online ontmoeting
Net als in een ‘’gewoon’’ sollicitatiegesprek beginnen we met een voorstelronde. Hierin stellen we onszelf voor maar zijn we vooral erg benieuwd naar de persoon aan de andere kant. Melissa: ‘’Ik maak vaak even een flauw grapje tussendoor om het ijs te breken. Voor mij voelt het ook weleens awkward om tegen een scherm aan te praten. Door dit uit te spreken laat ik zien dat deze situatie voor mij ook nieuw is’’.
Ook stellen we in het begin van het gesprek de vraag of de kandidaat al ervaring heeft met het voeren van sollicitatiegesprekken via video. Mocht dit niet het geval zijn dan houden we hier extra rekening mee en geven we eventueel wat tips. Vervolgens laten we de kandidaat weten hoe het verloop van het gesprek er uit zal zien zodat hij/ zij niet voor verrassingen komt te staan. Tot slot geven we de kandidaat hier ook de mogelijkheid om alvast eventuele vragen te stellen.
het verloop van het gesprek
Na de opening van het gesprek, de voorstelronde en de opbouw hebben benoemd gaan we in op de werkervaring van de kandidaat. We bespreken de wensen van de persoon en de motivatie ten opzichte van de vacature. Door goed door te vragen proberen wij de kandidaat te leren kennen waardoor wij hem/ haar uiteindelijk goed kunnen helpen. Sigrid: ‘’Ik vind het belangrijk de andere persoon echt te leren kennen. Dat ik aan het einde van het gesprek niet alleen maar op de hoogte ben van zijn of haar werkervaring maar ik ook al het gevoel heb dat ik de persoon een beetje ken’’.
bijzondere situaties
Doordat de gesprekken niet meer face to face plaatsvinden, komen wij zo nu en dan in bijzondere situaties terecht. Zo komt het voor dat wij een hond of kat door het beeld van de kandidaat zien lopen. Jelle medewerker Melissa geeft aan: ‘’ik vind dat alleen maar leuk! Daarnaast heb ik zelf ook huisdieren waardoor het andersom ook weleens gebeurt. Gelukkig reageren kandidaten hier bijna altijd positief op’’. Medewerker Sigrid kwam in een gekke situatie terecht: ‘’Het kinderdagverblijf was nog dicht waardoor mijn dochter bij mij was toen ik thuis aan het werk was. Zij hoorde mij 'hallo' zeggen en zij riep toen de hele tijd: hallo hallooo hallooo. De kandidaat kon er wel om lachen, gelijk een goede ijsbreker!’’
de afsluiting
We proberen de gesprekken altijd positief af te sluiten. We laten de kandidaat weten welke vervolgstappen wij gaan nemen en wat hij/ zij de komende tijd van ons kan verwachten. Het komt regelmatig voor dat er echt een klik ontstaat tussen de gesprekspartners. Benny: ‘’ik voerde een gesprek met een dame die na afloop van het gesprek wilde gaan koken. Zelf vind ik koken ook erg leuk waardoor er gelijk een gesprek ontstond over eten. People love food’’
Als laatste vragen we op welke manier wij de kandidaat het beste kunnen bereiken als wij een update voor hem of haar hebben. Het onderhouden van het contact na het gesprek vinden we prettig maar deze nazorg is vooral erg belangrijk. Zo weet je wat je aan elkaar hebt.
datum: 12-06-2020