het snotneusprotocol: hoe pas je het toe?

Ondanks dat steeds meer mensen gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, blijft de normale griep bestaan. Zeker na bijna 2 jaar thuis zitten is ons afweersysteem niet meer wat het was. Werknemers hebben steeds vaker een snotneus, ook op de werkvloer. Hoe ga je als werkgever hier mee om?  

De arbodiensten zien de bui al hangen. Zij vrezen voor een enorme griepgolf dit jaar. Arbodiensten vinden dat werkgevers haar medewerkers mogen vragen om thuis te blijven met al lichte verkoudheidsklachten. Lees hier: het snotneusprotocol. 
 

Hoe ziet het snotneusprotocol eruit? 

Het is met name van belang dat er bij dit protocol wordt gekeken naar de basis: heb je klachten? Blijf dan thuis, ook al ben je negatief getest. Want ook als je negatief getest bent kun je anderen aansteken met de griep, waardoor er alsnog collega’s zijn die zich ook weer moeten laten testen. Zo blijft dat balletje anders rollen.  

Ook binnen beroepen waar er geen mogelijkheid is tot thuiswerken mag de werkgever dan bepalen dat de werknemer thuisblijft. Natuurlijk wordt dan wel het salaris doorbetaald, het ziek zijn van een werknemer valt buiten zijn of haar risicosfeer.  
 

Het snotneusprotocol binnen Jelle 

Bij Jelle op kantoor houdt iedereen zijn/haar gezondheid goed in de gaten. In de coronatijd hebben wij voor al onze werknemers middelen gerealiseerd waardoor thuiswerken net zo soepel verloopt als op kantoor. Medewerkers zijn bij Jelle zelf in staat hun gezondheid te waarborgen.  

Vind jij het als werkgever lastig om het snotneusprotocol te waarborgen? Neem contact op met een van onze accountmanagers om te sparren over deze kwestie.  

Datum: 27-10-2021