introductie van minimumuurloon in 2024

Vanaf 2024 zal Nederland een overgang maken van een minimummaandloon naar een minimumuurloon. Deze verandering heeft als doel om werknemers met een werkweek van meer dan 36 uur een verhoogd inkomen te bieden. Dit artikel legt uit wat dit betekent voor jouw bedrijf.

Overgang naar Minimumuurloon
Op 1 januari 2024 wordt het wettelijk minimumuurloon ingevoerd, zoals overeengekomen in het coalitieakkoord 2021-2025.

Impact op Werkgevers
De transitie brengt verschillende veranderingen met zich mee voor werkgevers:

Details van het Minimumuurloon in 2024
In 2024 bedraagt het minimumloon voor werknemers van 21 jaar en ouder €13,27 per uur. Werknemers jonger dan 21 krijgen een percentage van dit bedrag, waarbij het minimumuurloon nu de basis vormt.

Hier is een overzicht:

Verduidelijking van Minimumloon versus Minimumuurloon
Het belangrijkste verschil tussen deze twee is dat het minimumloon betrekking heeft op het maandinkomen, terwijl het minimumuurloon het bedrag specificeert dat een werknemer per uur moet verdienen. De invoering van het minimumuurloon in 2024 streeft ernaar om ongelijkheden tussen werknemers die verschillende uren werken te corrigeren.
 
Redenen voor de Verandering
Het huidige systeem, gebaseerd op een minimummaandloon, heeft geleid tot ongelijkheden tussen bedrijven met verschillende werkweeklengtes. Bijvoorbeeld, twee bedrijven met dezelfde minimummaandlonen maar verschillende standaard werkweken resulteerden in verschillende uurlijkse lonen. Deze verandering garandeert een uniform minimumuurloon ongeacht het aantal gewerkte uren.
 
Toekomst van Minimumloon
Met de nieuwe regeling wordt een vaste minimumloon per uur voor werknemers van 21 jaar en ouder geïntroduceerd, terwijl het minimumjeugdloon voor jongere werknemers een percentage van dit bedrag blijft.

Indexering
Het wettelijk minimumloon per uur zal halfjaarlijks, op 1 januari en 1 juli, worden geïndexeerd.

Bedrijven worden aangeraden zich voor te bereiden op deze komende veranderingen en te zorgen dat ze voldoen aan de nieuwe eisen.

 

Datum: 14-10-2023