net terug van vakantie? dit moet je weten!
Veel Nederlanders komen de aankomende periode weer terug van vakantie. Hierdoor kan het coronavirus zich mogelijk verder gaan verspreiden. Waar moet jij als reiziger rekening mee houden op het moment dat je weer terug komt in Nederland? Lees hieronder een aantal belangrijke vragen met daarop de antwoorden om goed voorbereid te zijn op het moment dat je weer terugkomt in Nederland na een vakantie in het buitenland.
- Hoe weet ik in welke landen ik wel of geen risico loop?
Vanaf 15 juni is het weer mogelijk om op vakantie te gaan naar bepaalde landen. Voor een groot aantal landen in Europa is het reisadvies versoepeld. Het reisadvies voor deze landen is aangepast van ‘oranje’ (vakantiereizen afgeraden) naar ‘geel’ (vakantiereizen mogelijk, er blijven risico’s). Het ministerie van Buitenlandse zaken houdt via de volgende webpagina een overzicht van de reisadviezen bij. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt waardoor het verstandig is hier zo nu en dan naar te kijken.
- Ik ben terug uit een gebied dat volgens het reisadvies van Buitenlandse Zaken is veranderd van geel in oranje. Moet ik nu in quarantaine?
Als het reisadvies tijdens het verblijf van geel naar oranje gaat en je komt terug in Nederland dan krijg je het dringend advies om 14 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. Zo voorkom je, als je onopgemerkt corona hebt opgelopen in het buitenland, dat je andere mensen besmet.
- Ik kom thuis na een reis in een oranje land. Maar mijn gezinsleden zijn niet mee geweest. Moeten zij net als ik in quarantaine?
Dit is niet het geval. Alleen de mensen die in een risicovol gebied zijn geweest moeten zich zo veel mogelijk afzonderen van anderen. Woon je met meer mensen in een huis die niet in het risicovolle gebied zijn geweest? Draag dan zorg voor een ruime afstand met de andere personen uit het huis. Wellicht is dit thuis mogelijk maar dit kan ook in bijvoorbeeld een hotel. Verblijf in een eigen kamer, eet alleen en gebruik, als dit mogelijk is, een eigen douche en toilet. Maak geen bezoekafspraken en ga niet op reis.
- Waarom gebruikt het land van mijn vakantiebestemming andere kleuren? Soms is een gebied volgens Nederland geel maar volgens het andere land oranje. Waar kan ik vanuit gaan?
Er zit geen internationaal afgesproken systeem achter de kleurcodes (groen, geel, oranje, rood). Nederland hanteert de kleuren gabasseerd op de codes die ook gebruikt worden om andere gevaren en risico's per land aan te geven. Het is mogelijk dat kleuren die andere landen gebruiken een andere betekenis hebben. Ga dus altijd uit van het systeem van Buitenlandse Zaken met de Nederlandse uitleg.
- Kan ik niet gewoon een coronatest doen in plaats van in quarantaine te gaan?
Nee. Als je negatief test op het coronavirus (dus waarbij geen virus wordt aangetroffen) biedt dit geen volledige zekerheid dat je het virus niet bij je draagt. Het is mogelijk dat het virus nog niet tot uiting is gekomen of dat er sprake is van een vals negatief. Zelfs na een negatieve test blijft daarom het advies: blijf thuis voor de komende twee weken.
- Waarom registreert de overheid niet wie er uit oranje gebieden terugkeert om hen beter in de gaten te houden?
Het kabinet stelt dit als lastig uitvoerbaar. Via vakantievluchten en touringcars is het te achterhalen waar reizigers vandaan komen. Dit is een stuk moeilijker te achterhalen bij reizigers die met de auto of trein reizen. De overheid is wel aan het kijken naar mogelijkheden wat betreft een systeem van registratie. Het is mogelijk dat dit op vliegvelden wordt ingevoerd. Nederlanders die terugkomen van een vakantie worden dan via een telefoontje van de GGD herinnerd aan het feit dat zij in quarantaine moeten.
- Als er op Schiphol een coronatest beschikbaar komt voor reizigers uit risico-gebieden, mag ik die dan weigeren?
Dit mag. Net als het quarantaine-advies blijft een mogelijke test op Schiphol een vrijwillige keuze. Uiteraard zijn deze testen wel belangrijk om meer zicht te krijgen op virusverspreiding.
datum: 05-08-2020