belangrijke veranderingen in wet- en regelgeving vanaf 1 juli 2023
Met ingang van 1 juli 2023 zijn er verschillende veranderingen in de wet- en regelgeving die gevolgen hebben voor het personeelsbeleid van werkgevers. Hieronder worden alle wijzigingen benoemd:
1. Pensioen
Een opvallende verandering is dat flexkrachten vanaf de eerste werkdag recht hebben op pensioenopbouw. De wachtperiode van 8 weken komt te vervallen. Bovendien zullen flexkrachten vanaf 18 jaar al kunnen deelnemen aan de pensioenregeling, in plaats van de vorige leeftijdsgrens van 21 jaar. Deze wijziging gaat in vanaf 1 januari 2024.
2. Inlenersbeloning
De inlenersbeloning wordt aangepast en zal vanaf 1 juli 2023 gelden voor alle netto- en bruto-kostenvergoedingen, evenals alle toeslagen die vermeld staan in de cao van de opdrachtgever. Hierdoor zal er een nieuwe checklist voor de inlenersbeloning worden geïntroduceerd.
3. Arbeidsverleden
Voortaan zijn uitleners verplicht om het arbeidsverleden en de relevante werkervaring van werknemers om te zetten naar periodieken, zelfs als de cao van de opdrachtgever deze verplichting niet voorschrijft. Dit betekent dat flexkrachten met ervaring niet meer ingeschaald mogen worden op het laagste salarisniveau van de schaal.
4. Recht op periodieke verhoging
Wanneer een periodieke verhoging afhankelijk is van een positieve beoordeling, hebben uitzendkrachten nu recht op deze verhoging, zelfs als er geen beoordelingsgesprek heeft plaatsgevonden.
5. Transitievergoeding
Flexwerkers hebben voortaan een periode van 12 maanden na het einde van de uitzendovereenkomst om een verzoek tot betaling van de transitievergoeding in te dienen bij de rechtbank. Voorheen was deze termijn beperkt tot 3 maanden.
6. Ziektewetuitkering na beëindiging dienstverband
De uitkering gedurende de eerste 52 weken van arbeidsongeschiktheid wordt verhoogd naar 90% van het dagloonbesluit werknemersverzekering (voorheen 70%). Voor de periode van de 53e tot en met de 104e week van arbeidsongeschiktheid bedraagt de uitkering 80% (voorheen 70%).
7. Loondoorbetaling bij ziekte van een AOW-gerechtigde werknemer
De wijzigingen met betrekking tot de loondoorbetaling bij ziekte van een AOW-gerechtigde werknemer worden beperkt tot maximaal 6 weken. Dit omvat het recht op loon, re-integratieverplichtingen en het recht op een ZW-uitkering bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.
Het is essentieel voor werkgevers om op de hoogte te zijn van deze wetswijzigingen en zich tijdig aan te passen aan de nieuwe regelgeving om naleving te waarborgen en mogelijke juridische complicaties te voorkomen.
Datum: 26 juli 2023