werkloosheid onder jongeren

Sinds het begin van de coronacrisis zijn het aantal werkloze jongeren tussen de 15 en 25 jaar flink gestegen. 139.000 jongeren hebben in de afgelopen periode hun (bij)baan verloren. Daarnaast hebben in mei 31.000 jongeren een WW-uitkering aangevraagd terwijl dit er 11.000 waren in februari.

Volgens Rob Witjes, arbeidsmarktexpert van het UWV, zijn de detailhandel, de evenementenbranche en de horeca het hardst geraakt; de sectoren waar de meeste jongeren aan het werk zijn. Ook heeft 66 % van de jongeren een flexcontract. Dit was nog 53% procent in 2008.

vacatures zijn snel vervuld

Soufiane Oumghar (jongerenadviseur) komt regelmatig jongeren tegen die hun baan hebben verloren. ‘’Op het moment dat er een vacature is, raakt die snel vervuld. Werkgevers hebben heel wat jongeren om uit te kiezen. Vaak krijgt de hoogstopgeleide of degene met de meeste werkervaring de baan. Dat zorgt ervoor dat kwetsbare jongeren met een minder goede startpositie nu achteraan sluiten in de rij''.  Deze onzekerheid zorgt voor frustratie bij jongeren, stelt Oumghar. Daarnaast kunnen veel teleurstellingen een negatief effect hebben op het zelfvertrouwen van jongeren. Oumghar adviseert om veel te solliciteren en te blijven proberen. Daarbij adviseert Oumghar om niet enkel te focussen op je droombaan. Wat je nu kiest hoeft geen keuze te zijn voor de rest van je leven.

mogelijkheden

Rob Witjes geeft aan: ‘’Het aantal vacatures is sinds de start van de coronacrisis gedaald, maar er is nog steeds werk. Zoals in de bezorging en in de agrarische sector. Daarnaast start de horeca ook weer op waardoor er weer iets meer kansen ontstaan''.  Oumghar adviseert om open te solliciteren bij bedrijven. Ook bij bedrijven in sectoren waar nu nog minder werk is. Door jezelf daar nu al kenbaar te maken zal je uiteindelijk sneller worden benaderd.

bron: nu.nl
datum: 30-06-2020