omdat je het waard bent
Hoera, de opdrachtgever is enthousiast over je. Hij ziet het wel zitten om met jou in zee te gaan. Dat betekent dat je bij de laatste stap van het sollicitatietraject bent aangekomen: het arbeidsvoorwaardengesprek. En daarbij draait het voor een groot deel om onderhandelen. Zonder een goede voorbereiding heeft een salarisonderhandeling geen zin. Je moet precies weten wat je wilt en waar je minimaal genoegen mee neemt vóór je de onderhandeling in gaat. Doorloop de volgende 5 stappen om een perfecte aanbieding te krijgen.
1. bepaal jouw ideaal
In dit plaatje zitten alle elelementen die je echt belangrijk vindt. Hoeveel wil je verdienen? Wat verdiende je bij je vorige baan? Hoe zit het met secundaire voorwaarden, zoals reiskosten? Wees wel realistisch en ken je waarde.
2. verkoop je waarde
Maak je waarde zichtbaar. Bedenk vooraf wat je sterke punten en kwaliteiten zijn en benadruk wat je het bedrijf te bieden hebt. Zie jezelf als een aanwinst voor het de organisatie. Verklaar waarom jij de enige bent die dit werk kan doen. En bedenk daarbij dat ze je graag willen aannemen, anders had je dit gesprek niet!
3. water bij de wijn, maar niet voor niets
Als je onderhandelt met één doel, namelijk alleen je salaris, dan loop je het risico dat je vastloopt. Onderhandel je met twee doelen, dan loop je het risico om een lastige keuze te moeten maken. Maar onderhandel je met drie of meer doelen, dan is de kans groot dat je tot een perfect aanbod komt. Besteed dan ook veel tijd aan een lijst met wensen. Hoe langer en gedetailleerder de lijst, hoe beter. Denk aan een opleiding, flextijden, een thuiswerkplek of een bonusregeling. Breng hier een hiërarchie in aan. Wat vind je het belangrijkst en hoeveel 'wisselgeld' is nodig om een wens te compenseren?
4. stel jezelf een limiet
Bedenk vooraf wat de laagste voorwaarden zijn waaronder je de baan nog accepteert.
5. leg het vast
Het komt nog weleens voor, dat de voorwaarden er op papier anders uitzien dan mondeling is aangeboden. Maak geen beslissing voor je het papier hebt staan, zodat je precies weet wat je is aangeboden.