blogs
Op deze pagina worden verschillende trends en ontwikkelingen gedeeld die spelen op de arbeidsmarkt. Daarnaast lees je hier informatie over interessante en leuke ontwikkelingen binnen Jelle. Klik hieronder voor de meest recente artikelen.
introductie van minimumuurloon in 2024
24-10-2023. Vanaf 2024 zal Nederland een overgang maken van een minimummaandloon naar een minimumuurloon. Deze verandering heeft als doel om werknemers met een werkweek van meer dan 36 uur een verhoogd inkomen te bieden.
niemand lukt het om zijn biases te onderdrukken! Of toch wel?
21-08-2023. Biases, of vooroordelen, zijn onbewuste neigingen die beslissingen en percepties beïnvloeden op basis van bestaande overtuigingen, ervaringen en stereotypes. Dit kan leiden tot vertroebelde perceptie, oneerlijke beoordelingen en onrechtvaardige behandelingen.
belangrijke veranderingen in wet- en regelgeving vanaf 1 juli 2023
26-07-2023. Met ingang van 1 juli 2023 zijn er verschillende veranderingen in de wet- en regelgeving die gevolgen hebben voor het personeelsbeleid van werkgevers.
wettelijke aanpassingen op het minimumloon per 1 juli 2023
02-06-2023. De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) zegt dat mensen met een minimumloon en mensen die een uitkering krijgen ook moeten profiteren van de groeiende welvaart. Dit staat in artikel 14 van de WML, dat zegt dat het minimumloon en de uitkeringen moeten meegroeien met de gemiddelde stijging van de lonen.
de voordelen van het gebruik van uitzendkrachten in de assemblagesector
24-04-2023. Wanneer je extra hulp nodig hebt in de assemblagesector, kan het inhuren van uitzendkrachten een slimme oplossing zijn. Uitzendkrachten bieden flexibiliteit, kostenbesparing, verminderde administratie, verhoogde productiviteit en verminderde risico's. Hieronder bespreken we de voordelen van het gebruik van uitzendkrachten in de assemblagesector in meer detail.
2023: nog moeilijker om personeel aan te trekken
13-04-2023. Meer dan de helft van het hoger management voorspelt dat het in 2023 nog lastiger zal zijn om geschikt personeel te vinden en te behouden. Maar liefst 80% maakt zich zorgen over een hoog personeelsverloop. Om nieuw talent aan te trekken, is naast een match met de bedrijfscultuur, ook een hoger salaris en de mogelijkheid van hybride werken van essentieel belang.
hoe de opkomst van AI de banenmarkt verandert: kansen en uitdagingen
06-03-2023. Artificial Intelligence (AI), oftewel kunstmatige intelligentie, is de afgelopen jaren steeds meer in opkomst. Het is een technologie die machines in staat stelt om taken uit te voeren die normaal gesproken door mensen worden gedaan.
werkeloosheid in Nederland historisch laag
16-02-2023. In 2022 is de werkeloosheid in Nederland op een historisch laag niveau. Dit is het gevolg van een aantal factoren die samen hebben geleid tot een gezonde economie en een groeiende arbeidsmarkt.
hoe kan jij ChatGPT gebruiken voor recruitment marketing?
16-02-2023. Recruitment marketing is een essentieel onderdeel van elke bedrijf. Het is de kunst van het aantrekken van talentvolle kandidaten en het opbouwen van een sterke employer brand. Maar met de toenemende vraag naar talent in verschillende industrieën, kan recruitment marketing een uitdaging zijn. Gelukkig is er nu een oplossing die organisaties kunnen gebruiken om hun recruitment marketinginspanningen te verbeteren: ChatGPT.
het belang van werkgeluk
16-02-2023. Het belang van werkgeluk is de afgelopen jaren steeds meer erkend door bedrijven en organisaties over de hele wereld. Werkgeluk verwijst naar de mate waarin werknemers tevreden zijn met hun werk, hun collega's, en hun werkomgeving. Het gaat niet alleen om het hebben van een baan, maar om het ervaren van voldoening, betekenis en plezier in het werk dat wordt verricht.
krappe arbeidsmarkt zorgt voor grote vraag bij uitzendbureau
16-02-2023. Tot nu toe is er weinig van te merken van de recessie op de arbeidsmarkt. Hoewel het aantal vacatures licht is afgenomen, is de spanning op de arbeidsmarkt eind 2022 zelfs iets gestegen. Dit komt doordat er veel minder werklozen zijn, zo meldt het CBS.
hoe zet je social media in bij recruitment? Deel 2: TikTok
16-02-2023. TikTok, het razend populaire sociale mediaplatform voor korte video's, is niet alleen voor dansende tieners en grappige dierenfilmpjes. Steeds meer bedrijven ontdekken de mogelijkheden van TikTok voor recruitment. In deze blog bespreken we hoe bedrijven TikTok kunnen inzetten om talent aan te trekken en te werven.
cv’s worden steeds minder belangrijk
04-08-2022. Het traditionele sollicitatieproces ziet er al decennialang hetzelfde uit: lees je in over de vacature, licht je motivatie kort toe, verstuur je motivatiebrief met een up-to-date CV naar de werkgever en wacht geduldig af of je op sollicitatiegesprek mag. Het doel van dit proces is om een zo goed mogelijk beeld van een kandidaat te schetsen, hierbij ligt de nadruk vooral op het CV; het eerste beeld dat men van een potentiële kandidaat krijgt. Maar in hoeverre is dit een compleet en/of eerlijk beeld?
meer nieuwkomers op de werkvloer
04-08-2022. Het aantal nieuwkomers op de banenmarkt is in Q1 van 2022 met maar liefst 400.000 gestegen in vergelijking met de 1,5 miljoen in Q1 2021, volgens het CBS en Eurostat. Een nieuwkomer is iemand die minder dan 12 maanden in zijn huidige functie werkt.
lichte stijging werklozen in mei
13-06-2022. In mei 2022 waren 323.000 mensen, ofwel 3,3% van de beroepsbevolking, werkloos. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat dit iets meer is dan de 3,2% (316.000) die in april van dit jaar werkloos waren. Eind mei regristeerde het UWV 165.000 huidig lopende WW-uitkeringen.
recordhoogte ziekteverzuim eerste kwartaal van dit jaar
01-06-2022. Verpleeghuizen, thuiszorg en kinderopvang zagen het grootste arbeidsverlies tijdens de recente golf van het coronavirus en de griep eerder dit jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het ziekteverzuim in deze zorggebieden met ruim 10% gestegen. Het zijn ongekende percentages. Het totale ziekteverzuim steeg naar 6,3%. Dit is het hoogste percentage ooit gemeten door het CBS. Het verzuimpercentage over dezelfde periode in 2021 was 4,8%.
hoe gaat jelle om met huisvesting en vervoer van flexkrachten?
16-05-2022. Om goed te kunnen presteren is het voor uitzendkrachten van belang om een juiste balans te vinden tussen werk en privé. In het selecteren van onze kandidaten proberen wij dan ook rekening te houden met zoveel mogelijk wensen van de kandidaat. Door vanuit de mogelijkheden van de kandidaat te denken, komen we tot een mooie match tussen opdrachtgever en kandidaat.
de consument heeft weinig vertrouwen in de economie
21-04-2022. Het vertrouwen in de economie was nog nooit zo laag. Volgens het CBS zijn consumenten somber over de economische situatie voor het aankomende jaar en daardoor minder geneigd om grote aankopen te doen.
forse daling koopkracht door oorlog Oekraïne
08-04-2022. Het Centraal Planbureau verwacht een forse daling in de koopkracht door de oorlog in Oekraïne. Maar de stijgende energieprijzen zullen er vooral voor zorgen dat iedereen, en met name de lage inkomens, dit zullen voelen.
verlof tijdens de menstruatie
31-03-2022. Bijna elke vrouw heeft er wel mee te maken, de menstruatie. Ongeveer om de 4 weken is het weer zover dat de ‘periode’ zijn intrede maakt en aardig wat vrouwen last krijgen van de daarbij horende symptomen. De symptomen zijn per vrouw verschillend, maar het komt regelmatig voor dat vrouwen last hebben van heftige krampen, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Daarom pleit belangenorganisatie Menstruatie voorlichtingsinstituut voor een menstruatieverlof.
hoe behoud je productiemedewerkers?
29-03-2022. In de huidige markt waar schaarste van personeel extreem hoog is, is het behoud van personeel cruciaal. Het vinden van het juiste personeel wordt steeds moeilijker, daarnaast wisselen medewerkers ook steeds makkelijker van werkgever. Om als organisatie verder te groeien, is het behoud van de juiste werknemers erg belangrijk. Dit zorgt onder andere voor besparing van kosten en tijd.
steeds meer mensen hebben een bijbaan naast hun baan
02-03-2022. Steeds meer mensen hebben naast hun werk ook nog een andere baan. Het gaat dan met name om jonge, hoogopgeleide mensen. Dit is onder andere mogelijk door de krapte op de arbeidsmarkt wat zorgt voor een voorkeurspositie op flexibelere werktijden.
start-ups gaan de Amerikaanse markt op
25-02-2022. Jonge Nederlandse ondernemingen krijgen steun van de Nederlandse overheid om Amerika te veroveren. Dit doen ze momenteel voor zestig oprichters van start-up techbedrijven door het beschikbaar stellen van coaching, zodat ze makkelijk geld en partners vinden in Silicon Valley en andere bekende Amerikaanse tech-hubs. Het programma is een initiatief van Nederlandse consulaten uit de VS in samenwerking met verschillende Nederlandse ondernemers uit Amerika.
de vraag naar personeel blijft groeien
18-02-2022. De druk op de arbeidsmarkt is sinds eind vorig jaar alleen maar toegenomen. Vooral in de handel, zakelijke dienstverlening en de zorg is de vraag naar personeel nu het hoogst, dit blijkt uit cijfers gepubliceerd door het CBS.
het vervullen van vacatures wordt steeds moeilijker
07-02-2022. Personeel vinden in deze tijd is een groot probleem. Dit blijkt uit een publicatie van het UWV. Twee-derde van de werkgevers vind geen personeel via in het afgelopen jaar geplaatste vacatures. Met name in de bouw, industrie, ICT, horeca, het openbaar bestuur en het onderwijs worden de vacatures het slechtst vervult.
verdrag tegen geweld op de werkvloer
03-02-2022. Er is in Nederland een verdrag gesloten tegen geweld en intimidatie op de werkplek. Volgens het kabinet kan dit niet ratificeren zonder een voorafgaand EU-besluit. Het gesloten verdrag stamt uit 2019 en staat vandaag de dag ineens weer in de schijnwerpers door de gebeurtenissen rondom televisieprogramma the Voice of Holland.
bevind je niet in grijs gebied als werkgever met de quarantaine uitzondering
28-01-2022. Werknemers in kwetsbare posities, zoals arbeidsmigranten, kunnen opnieuw onder druk worden gezet om tegen hun zin te komen werken door de verruiming van de quarantaineregels, vreest vakbond FNV.
het 'the Voice' drama: hoe zorg je voor een veilige werkomgeving?
27-01-2022. Het drama rondom het bekende televisieprogramma the Voice of Holland is overal een veelbesproken onderwerp geworden. Er komen steeds meer onthullingen naar boven over meerdere werknemers en kandidaten. Helaas komt grensoverschrijdend gedrag nog te vaak voor, ook op de werkvloer. Hoe zorg je als bedrijf voor een veilige omgeving voor je werknemers?
het kabinet wilt het minimumloon verhogen
20-01-2022. Het kabinet Rutte lV wilt het minimumloon verhogen naar 11,89 euro per uur, om zo de ‘bestaanszekerheid’ voor de laagste inkomens te vergroten, zo staat in het coalitieakkoord. Nu is het minimumloog nog gebaseerd op een maandbedrag, wat uiteindelijk neerkomt op een uurloon tussen de 10 à 11 euro.
lonen kunnen inflatie niet bijhouden
14-01-2022. De lonen zijn in 2021 met 2,1% gestegen, in 2020 was dit nog met 2,9%. De stijging is minder dan de inflatie waardoor het te weinig is om de koopkracht op peil te houden. Als een gevolg komen werkgevers door de inflatie onder druk te staan om hogere lonen aan te bieden.
thuiswerken met een kind thuis: hoe doe je dat?
13-01-2022. Ouders zitten soms met hun handen in het haar: kinderen die in quarantaine moeten omdat ze in contact zijn geweest met een besmet klasgenootje. Vaak kunnen niet beiden ouders thuiswerken en wordt het voor één ouder lastig om alle ballen in de lucht te houden.
werkgevers moeten straks de CO2-uitstoot van werknemers bijhouden
07-01-2022. Het is maar lastig om de klimaatdoelen te halen. Daarom wil het kabinet dat grote bedrijven de emissies van woon-werkverkeer en zakelijke reizen van hun werknemers gaan bijhouden. Dit zorgt voor een veel grotere werklast.
werknemers in de logistiek voelen zich niet veilig in tijden van corona
16 -12-2021. Het coronavirus zorgt nog steeds voor aardig wat besmettingen in Nederland. Daarom is de 1,5 meter regel weer verplicht, alleen is deze regel lastig te hanteren in de logistieke sector. Als gevolg vreest 4 op de 10 werknemers in de logistiek dat magazijnen een broedplaats kunnen zijn van het coronavirus.
bedrijven in de problemen bij het opstellen van de jaarrekening
09-12-2021. Steeds meer bedrijven komen in de problemen bij het opstellen van de jaarrekening. Dit komt door een te kort aan accountants. Zo is de krapte op de arbeidsmarkt namelijk ook erg voelbaar in de accountancy.
de economie draait hard ondanks alle coronamaatregelen
29-11-2021. Het jaar 2021 zit er alweer bijna op en wordt gekenmerkt door een periode van strenge corona maatregelen. Ondanks alle maatregelen draait de economie in 2021 toch op volle toeren. Ook nu dat we weer in een vierde golf zitten komt de groei voor het hele jaar toch nog hoog uit. Bij een krimp van ongeveer 5% in het vierde kwartaal komen we alsnog uit op een jaarlijkse groei van 3% binnen de Nederlandse economie.
hybride werken is het nieuwe werken
25-11-2021. Uit onderzoek blijkt dat veel werkgevers en werknemers ook na corona-tijden de voorkeur geven aan de voordelen van thuiswerken. Ondanks dat er ook een deel kiest voor op kantoor werken, is de voorspelling dat na corona men toch wel twee dagen per week zal thuiswerken.
het loslaten van thuiswerkadvies zorgt voor hoog ziekteverzuim
18-11-2021. De afgelopen tijd hebben veel medewerkers ziek thuisgezeten. Na het loslaten van het thuiswerkadvies is in september het ziektverzuim van 4,2% naar 4,6% gestegen. Sinds het begin van het coronavirus is dit de grootste stijging van de pandemie. De ziektes waarmee de werknemers thuis zitten zijn met name griep, verkoudheid en corona.
wat als de QR-check er ook op de werkvloer gaat komen?
17-11-2021. Het coronatoegangsbewijs brengt veel onrust met zich mee: volksgezondheid en vrije keuze staan met elkaar in strijd. Toch overlegt het kabinet de mogelijkheden voor een QR-check op de werkvloer. Werknemers die dat weigeren, kunnen hierom ontslagen worden.
AOW leeftijd blijft 67 jaar
15-11-2021. De AOW-leeftijd gaat voor 2027 niet stijgen, dat heeft demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend gemaakt. Voor de voorafgaande jaren staat de AOW-leeftijd ook al op 67 jaar.
geen verhoging in de reiskostenvergoeding
11-11-2021. De benzineprijzen bereiken een recordhoogte waardoor veel werknemers zich afvragen of de wettelijk vastgestelde reiskostenvergoeding ook wordt verhoogd. Toch heeft het demissionair kabinet besloten dat, ondanks de brandstofprijzen stijging, de reiskostenvergoeding blijven staan op €0,19 cent per kilometer.
de risicio's van nachtwerk: begeleiding schiet te kort
05-11-2021. Vergeleken met onze omgelegen landen telt Nederland de meeste nachtwerkers. Het is van belang dat werkgevers de ernst van hart- en vaatziekten en diabetes als gevolg van nachtwerken inzien. Toch gebeurt dit te weinig.
coronabewijs op de werkvloer
04-11-2021. Volgens de voorzitter van de Nederlandse veiligheidsraad zouden werkgevers het recht moeten krijgen om personeel te vragen naar een coronabewijs. Dit bewijs mag bestaan uit een vaccin-, herstel- of testbewijs. Om dit mogelijk te maken zou wel de wet aangepast moeten worden.
mismatches op de arbeidsmarkt
28-10-2021. Het komt nog vaak genoeg voor dat iemand met goede kwaliteiten werkt in een rol waar hij/zij niet zijn volle potentie tot uiting kan brengen. Dit komt door mismatches op de arbeidsmarkt. Volgens experts moeten we niet kijken naar de 'specifieke opleiding of expertise van een werkzoekende, maar naar vaardigheden of skills'.
het snotneuprotocol: hoe pas je het toe?
27-10-2021. Ondanks dat steeds meer mensen gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, blijft de normale griep bestaan. Zeker na bijna 2 jaar thuis zitten is ons afweersysteem niet meer wat het was. Werknemers hebben steeds vaker een snotneus, ook op de werkvloer. Hoe ga je als werkgever hier mee om?
meer vrouwen aan de top
25-10-2021. De eerste kamer heeft onlangs ingestemd met het nieuwe wetsvoorstel van ministers Dekker (VVD) van Rechtsbescherming en Van Engelshoven (D66) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De nieuwe wet gaat naar verwachting in op 1 januari 2022.
meer uren draaien wordt steeds minder populair
22-10-2021. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat steeds minder werkende mensen meer uren willen draaien. Van de 9 miljoen mensen met een baan geven 759.000 mensen aan meer uren te willen werken. Deze daling vond plaats in het tweede kwartaal van dit jaar.
cao-afspraken zijn gemaakt: lonen stijgen flink
14-10-2021. Ondanks vele alarmerende berichten over toenemende inflatie gaan de lonen naar verwachting flink omhoog. Met een gemiddelde verhoging van 2,4 procent is dit het hoogste niveau van stijging sinds de coronapandemie uitbrak.
groei neemt af in aantal werkende partners
07-10-2021. Sinds 1995 is het normaler geworden voor vrouwen om te werken, naast dat hun partner dit doet. Sinds dat jaartal is het aantal namelijk flink gestegen. Toch is in de tweede helft van de jaren nul de groei gaan steken, en schommelt het percentage werkende partners rond de 60%. Hoe kan dit?
hoe behoud je je werknemers in deze tijd?
06-10-2021. De dynamiek op de arbeidsmarkt krimpt. Er staan tallen van vacatures open en het vinden van personeel lijkt moeilijker dan ooit. Daarnaast heerst er een enorme ‘sourcingsdruk’: maar liefst een derde van de werknemers is dit kwartaal minstens één keer benaderd voor een functie bij een ander bedrijf.
arbeidsuitbuiting vindt nog steeds plaats in Nederland en de aanpak ertegen faalt
01-10-2021. Wanneer mensen in onmenselijke omstandigheden werkzaam zijn tegen vaak nog eens een veel te laag loon, noemen we dat arbeidsuitbuiting. Zo kwam er begin september naar voren dat het aantal meldingen van arbeidsuitbuiting met 70% is gestegen in 2021, daarnaast blijkt nu dat de Nederlandse aanpak hiertegen enorm faalt.
mag je als werkgever vragen naar een vaccinatiebewijs?
29-09-2021. Het is even wennen: de 1,5 meter maatschappij is niet meer en een toegangsbewijs is een feit. Ook op de werkvloer ontstaat steeds vaker de vraag: ‘ben je gevaccineerd?’. Waar werkgevers eerst niet om een vaccinatiebewijs mochten vragen, is die regel nu ook geschrapt. Wat brengt dit met zich mee?
vacatures vervullen door gratis kinderopvang: het nieuwe normaal?
23-09-2021. Nederlanders gaan weer aan het werk. Het aantal werkenden is namelijk inmiddels gestegen tot 9,1 miljoen. Ondanks deze stijging, houdt de krapte op de arbeidsmarkt aan. Eerder deelden we al dat het aantal vacatures ongekend is, en voor het eerst het aantal werklozen in Nederland heeft ingehaald. Mensen gaan meer eisen stellen bij hun werk: pas wanneer de kinderopvang goed geregeld is, gaan mensen meer uren werken.
Prinsjesdag: FNV stelt nieuwe centrale looneis
22-09-2021. Afgelopen dinsdag was het weer Prinsjesdag. Vakbond FNV stelt ieder jaar een dag voor Prinsjesdag een centrale looneis. Dit jaar ging dat even helemaal anders, FNV heeft de percentuele looneis namelijk afgeschaft. Dit jaar wil FNV dat cao’s volgend jaar afspraken gaan maken over een extra loon van 100 euro per maand.
de voor- en nadelen van een variabel pensioen
08-09-2021. Als het aan de vakbond CNV ligt, gaat de 30-urige werkweek er komen. “Dit geeft meer ruimte. Tijd om aandacht te besteden aan alles wat je belangrijk vindt” aldus de CNV. Daarnaast zou het zo zijn dat 1 op de 5 mensen met burn-outklachten kampt, minder werken zou hier de oplossing voor zijn, zeker na het corona jaar.
gaat de 30-urige werkweek er komen?
07-09-2021. Als het aan de vakbond CNV ligt, gaat de 30-urige werkweek er komen. “Dit geeft meer ruimte. Tijd om aandacht te besteden aan alles wat je belangrijk vindt” aldus de CNV. Daarnaast zou het zo zijn dat 1 op de 5 mensen met burn-outklachten kampt, minder werken zou hier de oplossing voor zijn, zeker na het corona jaar.
dit gebeurt er met de vaste reiskostenvergoeding na 1 oktober
31-08-2021. Het kabinet had eind mei besloten dat een werkgever geen gevolgen zou hoeven verbinden aan het veranderd reispatroon door het veel thuiswerken van een werknemer, dit zou tot ten minste 1 oktober het geval zijn. De werkgever zou hierbij mogen uitgaan van de feiten waarop de onbelaste vaste reiskostenvergoeding is gebaseerd en zo vaste onbelaste reiskostenvergoedingen voor woon-werkverkeer de thuiswerkdagen als reisdagen zien.
het aanvullende partnerverlof is minder voordelig dan verwacht
30-08-2021. Het wordt voor mensen met een inkomen rond het minimumloon duurder om aanvullend partnerverlof op te nemen dan voor mensen met een modaal inkomen. NRC berekende dat het inkomen tijdens het verlof veel harder terugvalt door belastingeffecten.
werken Nederlanders te hard?
26-08-2021. Nederlanders houden van werken. Zo blijkt uit onderzoek dat Nederland kampioen is in het omgaan met werkdruk. Zo blijkt dat er nergens in Europa zo weinig werknemers uitgeput zijn na een werkdag als in Nederland.
hoe handel je als werkgever wanneer een werknemer de coronaregels overschrijdt?
23-08-2021. Wanneer is er reden van ontslag bij het negeren van interne en openbare coronaregels? In de basis is er op zichzelf onvoldoende grond voor ontslag, maar een arbeidsconflict kan er toch voor zorgen dat een werknemer ontslagen kan worden.
de Nederlandse arbeidsmarkt kent ongekend aantal vacatures
20-08-2021. Nog nooit eerder is er zo’n gekte geweest op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures is meer dan ooit, waar er daarnaast ook nog eens meer vacatures dan werklozen zijn.
Nederlandse werkgevers plannen loonsverhoging voor 2022 na somber coronajaar
19-08-2021. Er is tegen verwachtingen in optimisme over de economie. Volgens een onderzoek van consultant Willis Towers Watson (WTW) zijn werkgevers van plan het gemiddelde salaris van hun werknemers tegen 2022 met 2,8% te verhogen.
bericht vanuit de NBBU over meerwaarde van flexbranche
13-08-2021. Jelle vindt, net als brancheorganisatie NBBU, dat de flexbranche veel meerwaarde biedt. Ondanks wat ruis op de lijn wil Jelle samen met de NBBU hier de volgende punten over belichten:
personeelstekort: bedrijven kunnen de snelgroeiende vraag niet aan
13-08-2021. Gelukkig gaat het weer beter met de Nederlandse economie. Toch zit hier een keerzijde aan: bedrijven kunnen de snelgroeiende vraag niet bijbenen. Er is een flink personeel tekort. Hoe haal je in deze tijd je mensen binnen?
doorstuderen wordt weer populairder onder jongeren, ondanks banenaanbod
10-08-2021. Na het eerste sombere coronajaar nemen de kansen op werk voor jongeren weer toe. De kans op het vinden van een baan voor ten minste drie dagen per week is teruggekeerd naar de toestand van vóór de pandemie. Dat schrijven onderzoekers van SEO Economisch Onderzoek in het economische tijdschrift ESB. Veel jongeren studeren echter liever wat langer door.
gaat deze trend uit de VS zich nu ook voortzetten in Nederland?
05-08-2021. In de Verenigde Staten hebben in april dit jaar al meer Amerikanen ontslag genomen dan in enige andere maand sinds de eeuwwisseling. Van de 100 medewerkers in hotels, restaurants, bars en winkels zijn er ongeveer vijf vrijwillig gestopt. Wat is er aan de hand?
hoe zit het nu met flexwerken na het sociaal akkoord?
04-08-2021. Vorige maand sloegen werkgeversclubs en vakbonden de handen ineen: flexwerken moet aan banden worden gelegd. Hoe wordt dit in werking gezet?
voor het eerst sinds corona is het aantal werklozen weer onder de 300.000
03-08-2021. Het lijkt erop dat er eindelijk licht aan het einde van de tunnel te zien is als het gaat om de gevolgen van de coronacrisis.
diversiteit en inclusie (op de arbeidsmarkt)
22-03-2021. Jelle vindt, net als brancheorganisatie NBBU, dat iedereen die wil en kan werken dat ook moet kunnen doen. Wij staan dan ook voor diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt. Hier wordt mee bedoelt: het beschikken over een divers werknemersbestand en wederzijdse verbondenheid tussen deze groepen.
verkiezingsstandpunten over de flexbranche door NBBU
18-02-2021. Lees hier meer over de verschillende standpunten van de politieke partijen over de flexbranche.
de salarisstrook, waar moet er in 2021 extra op gelet worden?
22-01-2021. De nettolonen van werknemers vallen dit jaar gemiddeld hoger uit door de nieuwe belastingtarieven en heffingskortingen. De loonstrook bestaat uit veel cijfers, percentages en verschillende afkortingen waardoor het geen eenvoudig document is om te lezen. Toch is het natuurlijk vervelend als werknemers de eigen salarisstroken niet volledig begrijpen. In dit artikel worden tips gegeven om werknemers op te attenderen wat betreft de salarisstrook.
jaarkalender Financieel Fit door DOORZAAM, ABU en NBBU
14-01-2021. Een gezonde financiële situatie is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als een persoon zijn of haar financiële verplichtingen niet kunt nakomen, kan een schuldeiser beslag leggen op een (deel van) het inkomen. Op het moment dat een schuldeiser beslag legt op het salaris van een persoon, loopt dit altijd via de werkgever.
het aantal vacatures in Nederland stijgt weer
20-10-2020. Sinds september zien wij een snellere stijging in het aantal vacatures als de maanden hiervoor. We zijn echter nog niet terug op het oude niveau wanneer wij dit jaar vergelijken met dezelfde periode in 2019. Met -21% ligt het aantal vacatures nog onder de vacaturetrend van vorig jaar. We hebben ondanks de stijging in het aantal vacatures nog een flinke weg te gaan met elkaar.
WAB zorgt voor grijs gebied tussen payroll en uitzenden
07-10-2020. Payrollbedrijven worstelen momenteel met de (nieuwe) wet en met zichzelf. Voor welke uitdagingen staan organisaties nu negen maanden na de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) en wat voor ontwikkelingen zien wij sindsdien?
online sollicitatieprocedures, de nieuwe manier voor het vinden van een baan
24-09-2020. Vandaag de dag kijken wij niet meer op van thuiswerken. Mede dankzij de coronacrisis is de overgang van kantoortuin naar werken vanuit huis in een stroomversnelling gekomen. Niet alleen werken, maar ook solliciteren gebeurt nu veelal vanuit huis. Wat kun je als werkzoekende verwachten bij een online sollicitatieprocedure en hoe presenteer je jezelf op de beste manier?
meer zekerheid flexkrachten door verkorten contractflexibiliteit
21-09-2020. Brancheorganisaties ABU en NBBU zijn bereid om in de nieuwe CAO de contractflexibiliteit van 5,5 jaar te verkorten naar 4 jaar. Daarnaast willen de ABU en NBBU het uitzendbeding terugdringen van 78 naar 52 gewerkte weken. Dit geeft meer zekerheid voor flexkrachten. Volgens FNV is dit nog niet genoeg. De vakbond wil dat het uitzendbeding verkort wordt tot 26 weken en roept de politiek op om flexkrachten meer vastigheid te geven.
CoronaMelder-app
17-08-2020. De CoronaMelder werd al getest in Twente. Op het moment dat de app in ontwikkeling was, werden al meer details naar buiten gebracht over het uiterlijk en de werking van de app. De Nederlandse corona-app is op dit moment al te downloaden. Maar wat kan je nu al met de app? Dat lees je hier.
weinig tijd om pensioen payrollers op orde te krijgen
12-8-2020. Vanaf januari gelden strengere regels voor het pensioen van payrollwerknemers. Aanbieders van payrolldiensten hebben op dit moment weinig tijd om de uitvoering hiervan gereed te maken. Volgens de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) hebben alle payrollwerknemers vanaf januari 2021 recht op een 'adequaat pensioen'. Dit is in principe hetzelfde als voor de collega's die werken in loondienst.
net terug van vakantie? dit moet je weten!
05-08-2020. Veel Nederlanders komen de aankomende periode weer terug van vakantie. Hierdoor kan het coronavirus zich mogelijk verder gaan verspreiden. Waar moet jij als reiziger rekening mee houden op het moment dat je weer terug komt in Nederland? Lees hieronder een aantal belangrijke vragen met daarop de antwoorden om goed voorbereid te zijn op het moment dat je weer terugkomt in Nederland na een vakantie in het buitenland.
vertraging stijging AOW-leeftijd
28-07-2020. Het wetsvoorstel Verandering koppeling AOW-leeftijd is ingediend bij de Tweede kamer door Minister Koolmees en staatssecretaris Vijlbrief. Vanaf 2025 stijgt hierdoor de AOW-leeftijd per 1 jaar levensverwachting met 8 maanden. Het kabinet kan, nu ook vakbond FNV heeft ingestemd met de invulling van het pensioenakkoord, de afspraken gaan uitwerken. Een minder snelle stijging van de leeftijd waarop een persoon recht heeft op een uitkering op basis van de AOW maakt deel uit van het pensioenakkoord.
minder baby's in Nederland
27-07-2020. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat er steeds minder kinderen geboren worden in Nederland. Volgens het statistiekbureau heeft de daling te maken met het feit dat vrouwen langer studeren en meer flexwerken.
arbeidstijdenwet en Jelle
10-07-2020. De arbeidstijdenwet geldt voor alle werknemers van 18 jaar en ouder. In deze wet staan onder ander andere de regels over werktijden, pauzes en nachtdiensten. De regels zijn er om de gezondheid van de medewerkers te waarborgen, maar ook om werk en privé te kunnen combineren.
algemene regels arbeidstijdenwet
10-07-2020. Iedere organisatie dient zich te houden aan de algemene regels van de arbeidstijdenwet. In dit artikel lees je de belangrijkste regels.
langer partnerverlof vanaf 1 juli
30-06-2020. Per 1 juli 2020 is het geboorteverlof voor partners uitgebreid. Vanaf dan kunnen partners maximaal vijf weken (vijf keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen.
werkloosheid onder jongeren
30-06-2020. Sinds het begin van de coronacrisis zijn het aantal werkloze jongeren tussen de 15 en 25 jaar flink gestegen. 139.000 jongeren hebben in de afgelopen periode hun (bij)baan verloren. Daarnaast hebben in mei 31.000 jongeren een WW-uitkering aangevraagd terwijl dit er 11.000 waren in februari.
maak kennis met Kees Kraan
29-06-2020. Oud flexkracht van Jelle, Kees de Bruin, beter bekend als Kees Kraan, maakt iedere week prachtige foto’s van het uitzicht uit de cabine van zijn torenkraan. Inmiddels werkt Kees al 14 jaar als kraanmachinist. Vanaf het eerste moment wilde hij zijn uitzicht al delen. ‘’Ik begon met het maken van foto’s voor mijn Facebookvrienden’’.
Mufaro, medewerker van de maand
19-06-2020. Elke maand zetten wij bij Jelle een medewerker in het zonnetje. Deze maand is het Mufaro, werkzaam bij Vergeer Holland. Mufaro is een grappenmaker en een trouwe medewerker, die zich voor de volle 100% inzet. Hij heeft een enorme passie voor reggea en gitaar muziek heeft en deelt dat graag met ons.
aanvraag tegemoetkoming flexwerkers
15-06-2020. Naar verwachting kunnen flexwerkers, die door de coronacrisis een substantieel inkomensverlies hebben geleden, vanaf 22 juni bij UWV een aanvraag doen voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). Er wordt hard gewerkt aan het inrichten en testen van het aanvraag- en uitkeringsproces. In dit artikel lees je meer over de voorwaarden waaraan flexwerkers moeten voldoen om de tegemoetkoming te ontvangen.
het nieuwe normaal
12-06-2020. Sollicitatiegesprekken worden in deze periode veel vaker online gevoerd. We kunnen het bijna ‘’het nieuwe normaal’’ noemen. Omdat het voeren van een video sollicitatiegesprek anders dan normaal is, kan het spanning met zich mee brengen. Wat als er huisdieren door je beeld lopen? Of wat als we de andere persoon niet begrijpen? Ook voor ons is dit even wennen. In deze blog lees je hoe Jelle omgaat met ‘’het nieuwe normaal’’.
Jelle Academy
12-06-2020. Jelle streeft naar een juiste match tussen opdrachtgever en kandidaat. Daarbij wil Jelle de kandidaat zo goed mogelijk in zijn of haar kracht zetten, ook tijdens de bemiddeling. De Jelle Academy (Studytube) helpt hierbij.
Nederlandse vakantiegangers
09-06-2020. Ondanks de boekingen die stijgen, blijven de meeste mensen deze zomer in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder zo'n 29.000 ondervraagden.